Nejlepší lokalita v Plzni

Výroba adventních věnců na Bolevecké návsi

01.12.2013 22:11

Adventní věnce, které se o tomto víkendu vyráběly na Bolevecké návsi v Plzni. Odkaz na fotogalerii: www.boleveckanaves.eu.

 

Víte, kam až sahá historie vánočních věnců? Do osmého století před naším letopočtem. Jejich počátky můžeme najít nejen u Peršanů, ale i ve starověkém Řecku. O pravém věnci, jaký dnes spojujeme s vánočními svátky, se dozvídáme až od 19. století, přesněji řečeno od roku 1839. V té době hamburský pedagog Johann Hinrich Wichern vystavil ve své jídelně na stěnu kolo ozdobené 23 svíčkami – tolik dnů zbývalo tehdy do Vánoc.
Obvykle má podobu věnce z různých druhů jehličnatých větví ozdobeného 4 svícemi. Každou adventní neděli se zapaluje další svíčka. Svíček může být ale i více, v závislosti na zvyklostech a trendech. Svíce mohou být různě vysoké, různých barev, symetricky, nebo asymetricky rozmístěné. Zdobené věnce bez svíček, které jsou také nazývány adventní věnce, jsou používány k ozdobení vchodových dveří. Klasické adventní věnce byly zavěšované na stuhách a na počátku 21.století je nahradily věnce, které se kladou přímo na svátečně upravené stoly.
          

Adventní věnce na Bolevecké návsi v Plzni

Vyhledávání

Kontakt

Bolevecká náves Česká republika, Plzeňský kraj, Plzeň, Bolevecká náves GPS souřadnice; LOC 49°46´35.156“N, 13°22´36.529“E